Over mij

Na 30 jaar als dierenarts werkzaam te zijn geweest heb ik een oude liefde opnieuw opgepakt: schilderen met olieverf op paneel en doek. Een liefde die je bezig houdt, die je steeds weer roept en wenkt en bindt. 

De meeste schilderijen maakte ik op doek. Recent heb ik ook een aantal drieluiken gemaakt; aanvankelijk op watervast multiplex, en later op masonite. De panelen maak en prepareer ik zelf.

Ik begin vaak aan een schilderij zonder dat ik een duidelijk idee heb wat er komt. Hooguit gebruik ik enige potloodkrabbels die ik op papier maakte als idee of aanzet. Het boeiende aan deze manier van werken is het groeiproces te beleven dat ik dan doorloop. En vaak ben ik zelf benieuwd wat er s´avonds op doek of paneel staat. Eenmaal een weg ingeslagen dan gaat het meestal sprongsgewijs: een bepaald idee wordt opgezet en uitgewerkt, dan volgen aanpassingen, die soms heel tijdrovend kunnen zijn.

Ik begon ooit (omstreeks 1967) met het naschilderen van vogels en landschappen, maar nu krijgt mijn werk steeds meer een spirituele lading mee, waarin de grotere ideeen en achtergronden van dit leven een plaats krijgen en hun ontwikkeling tonen...althans mijn ideëen daarover. Mocht u interesse in mijn werk hebben dan kunt u kontakt met mij opnemen (zie email onderaan de pagina). Verkopen doe ik niet zo graag, dus ik moet eerst nog even overtuigd worden waarom ik een van mijn werkjes aan u zou willen verkopen ...!

Schilderen is mijn taal en teken. Ik bekijk, geniet en bewonder veelvuldig en intensief het werk van andere schilders; moderne en oude(re) meesters.

Deze website toont een selectie van mijn werk over de afgelopen jaren.

 

Contact: petervanbeek.vet@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wat en waarom                       

Vaak gebruik ik geometrisch geordende elementen; zoals die ook in de natuur voorkomen. Naturalistische elementen vinden  daarin ook hun plaats. Meestal ontstaat het werk tijdens het schilderen en gaat vaak over ¨de grotere achtergrond¨ waartegen ieders leven zich afspeelt.

Mijn schilderstukjes zijn stille verhalen, gevoelens en ideeën, die ik niet met woorden kan vertellen.

In mijn werk zijn in de loop der jaren invloeden terug te vinden van diverse bronnen, zoals Vincent van Gogh, Jan Mankes, Marc Chagall, Gustav Klimt, Wassily Kandinsky en Paul Klee; ook hedendaagse ¨Realistische Schilders¨ horen daartoe.

De laatste jaren toont zich een grotere affiniteit tot zowel Magisch als Symbolisch Realisme, waarbij symbolische elementen in mijn werk een spirituele lading hebben. Verwantschap en emotie voel ik sterk met zogenaamde ¨primitieve kunst¨, zoals de Aboriginal Art, waarbij geest, lichaam en emoties worden weergegeven met eenvoudige stippen in intrigerende geometrische lijnen, patronen en kleuren. Ik ben jaloers op de schijnbare eenvoud maar ook op de spirituele kracht die daarin is te vinden.

Vaak toegepaste visuele elementen in mijn werk zijn: bomen, dieren en landschappen. Bomen verbeelden vaak de verbindingen tussen het ¨aardse¨ en het ¨hemelse¨; ofwel het fysieke en het spirituele. Dieren met hun eigen taal, zijn voor mij verbeelders van spirituele waarden. Mijn ´landschappen´ vormen aldus de setting voor het samenspel van deze elementen, die voor iedereen mogelijk ook weer een andere taal spreken.

---  ---  ---